Český kulinářský tým zabodoval na prestižní mezinárodní soutěži International Catering Cup. Pomohla mu vepřová nožička

Koná se jednou za dva roky a pro špičkové kuchaře to znamená dobu vymýšlení, příprav, pilování jednotlivých chodů. Což se vyplatilo. Český kulinářský tým se umístil letos v Lyonu na třetím místě. Jedna z nejprestižnějších gastronomických soutěží na International Catering Cup (ICC) probíhá ve francouzském Lyonu každý druhý rok Tento rok skončil český tým ve složení Martin Staněk, Radek David, Jan Horký a Petr Hajný na 5. místě a získal cenu za nejlepší vepřový chod složený z vepřové krkovice, nožičky a zeleninových příloh.

Letošní zadání a úspěch Českého týmu

Soutěžící museli připravit menu zahrnující teplé a studené předkrmy, polévku, dva hlavní chody a dezerty. Součástí hodnocení byla jak degustace pro porotu, tak precizní vystavení pokrmů na bufet. Český tým zaujal porotu mimo jiné svou ICC polévkou s kuřecím masem, tygřími krevetami a telecím brzlíkem zapečenou pod listovým těstem. Největší ocenění pak přišlo za nejlepší vepřový chod, který tvořila plněná vepřová krkovice a nožička se třemi zeleninovými přílohami. Ostatně vepřový chod často představuje silnou stránku českého týmu, během svých sedmi účastí dokázal třikrát získat ocenění v této kategorii.

Celkově český tým letos obsadil pátou příčku, což potvrzuje vysokou úroveň české gastronomie na světové scéně. „Jsem nesmírně hrdý na naši práci a na to, co jsme společně dokázali. Tato zkušenost nás posunula nejen jako profesionály, ale i jako tým,“ řekl Jan Horký. „Jde o soutěž, která nás vždy obohatí, povzbudí, nabije pozitivní energií a něco naučí,“ dodal Radek David.

Světová výzva v srdci gastronomie

International Catering Cup je považována za vrchol v oblasti cateringové gastronomiea je obdobou legendárního Bocuse d’Or. Soutěž, která je součástí prestižní gastronomické výstavy Sirha, probíhá v ikonické hale Paula Bocuse, což samo o sobě symbolizuje gastronomickou excelenci. ICC klade důraz na preciznost, kreativitu a špičkové technické dovednosti, které soutěžící musí prokázat při přípravě pokrmů pro porotu i prezentaci formou bufetu.

Příprava na soutěž je vždy náročná. Tréninky probíhaly intenzivně po dobu jednoho roku a zahrnovaly detailní ladění receptů, prezentací a logistiky. „Každý trénink nás posunul dál. Byly chvíle, kdy jsme řešili napjaté situace, ale vždy jsme nalezli nejlepší řešení, a to se odrazilo na úpravně, textuře i chuti našich pokrmů,“ uvedl Martin Staněk.

Tým Česká republiky letos soutěžil v tomto složení: Martin Staněk – Creative & Development Chef Cibule Bistro a Perfect Chefs. Radek David – kreativní šéfkuchař Vinograf a gastronomický konzultant. Jan Horký – gastronomický konzultant. Petr Hajný – šéfkuchař, spolumajitel Zas a znova, Di Nuovo, Pivovar Římská.

Česká kuchařská špička se musela popasovat s tímto soutěžním zadáním, vždy v množství šestnácti porcí. V kategorii předkrmů šlo o jeden teplý chod asijských plněných knedlíčků bao s kuřecím masem, tygří krevetou a telecím brzlíkem s šampaňskou pěnou. Studený předkrm představovalo vejce a chorizo se Champagne želé. K hlavním chodům patřila ICC polévka s kuřecím masem zapečená pod listovým těstem. Dále plněné kuře s plněným prsem a stehnem a chaud-froid omáčkou a také již zmiňovaná vepřová krkovice a nožička se zeleninovými přílohami. A jako sladká tečka dva dorty v kombinaci čokoláda a vanilka, dvakrát koláč s ořechy, sušeným ovocem a čokoládou a nakonec palačinka plněná čokoládovým soufflé.