KOKTEJL MĚSÍCE: Čokoláda a karamel, irská whiskey a pivní mléko, nakyslé lesní ovoce. Podává se pěkně teplý, v závoji páry vypadá svůdně, v ústech je pak hebký, ale sílu whiskey nezapře.
Je hřejivý, nevtíravou sladkostí ladí s adventním časem, takže skvělý do zimy. A je míchaný z ingrediencí, které měl rád člověk tak renesanční, jakým byl herec, spisovatel a dramatik Jan Werich. Ale nedáte si ho jen tak někde, na tenhle koktejl musíte do baru Spices v pražském hotelu Mandarin Oriental Prague, kde měl originální drink i jeho příběh premiéru. Místní barmani jej namíchali “dle gusta” slavného “souseda”, jako poctu jeho pohostinnosti i chutím.
Koktejl kombinuje Werichovu oblíbenou whisky Jameson, karamelový sirup a čokoládový bitter. Po zamíchání ingrediencí a napaření čajové konvice je přidáno „mléko“, tedy pivní pěna a karamelový sirup. Výsledkem kombinace piva a whisky, v souladu s Werichovými transatlantickými chutěmi, je nápoj jemný a přitom výrazný. Zároveň je možné doplnit koktejl pro dodání mírné kyselosti lesními plody. Získá tak další zajímavý rozměr. Ajeho příprava není nijak složitá, takže si jej můžete připravit i doma.
Co budeme potřebovat a jak koktejl připravit:
- 20 ml whiskey Jameson
- 10 ml karamelového sirupu
- 2-3 kapky čokoládového bitteru
- 250 – 300 ml piva
- 50 ml karamelového sirupu
První tři ingredience promíchejte v míchací sklenici a nalijte do předem zahřáté konvičky. Do sifonové lahve nalijte pivo, přidejte karamelový sirup a vytvořte “mléko”. Nápoj zalijte mlékem a podávejte s nakyslým lesním ovocem.