“Svatomartinská vína a pečená husa” nesmí na Martina chybět a kdo dorazí na stejnojmennou akci na pražském Rašínově nábřeží, jejíž dvanáctý ročník už se blíží, má o přísun obojího postaráno. Také letošní SVATOMARTINSKÉ SLAVNOSTI nabídnou mladá vína a husí speciality, k tomu bohatý doprovodný program. Celkem se představí 23 vinařů z Čech a Moravy a stánků bude na čtyřicet.
Zda přijede Martin na bílém koni, to se můžeme zatím jen dohadovat, ale že jiným svatomartinským tradicím bude učiněno za dosti, to už je teď jasné, přinejmenším pokud jde o víno. Na mnoha místech v České republice tak 11. listopadu od 11 hodin a 11 minut začne proudit mladé víno do sklenic, Prahu nevyjímaje. Na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi Železničním mostem a vyšehradskou skálou vypukne již podvanácté “husobraní” ve spojení se svěžími víny tohoto roku. Husy i víno (a to nejen to letošní) si tu můžete rovnou vychutnat a nebou koupit domů. A komu by snad v chladnějších dnech byla zima, pomoc je na místě v podobě oblíbeného svařáku.
“Koukat” můžete zadarmo, pít jen ze zakoupené sklenky
Vstupné na festival je zdarma, pro ochutnávku vín je ale nutné zakoupení degustačního setu. „Víno se bude degustovat ze sklenic, které budou společně s degustační kartou a tužkou součástí degustačních setů, jejichž cena je stejně jako v minulých letech 100 korun. Zakoupení degustačního setu není podmínkou pro vstup na festival, ten je pro všechny návštěvníky zdarma,“ uvedl ředitel festivalu Jiří Sedláček.
Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíčkem, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika,“ láká na vybrané lahůdky Sedláček.
Husy, víno, zpěv
Slavnosti nabídnou vedle husích specialit i celou řadu dalších dobrot. Prodejci budou v sedmnácti stáncích nabízet jednohubky hodící se k vínu – sýry, uzeniny nebo středomořské speciality, které perfektně pasují k mladým vínům. Chybět nebudou ani sladké dobroty – například koláče nebo palačinky. Vedle svařeného vína budou v nabídce i teplé nealko nápoje.
Oblíbený festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa není ale jen o pití vína a pochutnávání si na husích specialitách, připraven je bohatý doprovodný program. Na jevišti se vystřídá v průběhu dne hned několik kapel a návštěvníci si tak užijí cimbálovku, jazz i swing, a je už na každém, zda jen k poslechu či i k tanci. A kdo si chce upéct husu sám třeba podle našeho receptu, může si ji koupit v den konání festivalu přímo na náplavce na farmářském trhu, cena 330 kč za kilogram. Otevřeno tu bude do 14 hodin.