Růžové prosecco je stále nový fenomén, oficiálně bylo uvedeno na trh teprve před třemi lety. A od té doby jeho hvězda prudce stoupá. Na našem trhu si k sobě přibralo i další hvězdu. Modelka Andrea Verešová představila svou vlastní značku. Vznikla ve spolupráci s dovozcem a výrobcem alkoholu Premier Wines & Spirits a Verešová osobně dohlížela na to, aby novinka měla ty správné parametry: lehkost, svěžest hravost, eleganci. A nemyslete si, není jen pro holky.
Ještě donedávna bývalo prosecco v souladu se zákonem jen bílé. Z oblasti Veneto a Friuli a pouze z odrůdy Glera. Jenomže růžová je růžová. Nejenom, že je krásná ve skle, ale rosé v sobě nese i další vůně a chutě, šťavnatost červeného ovoce. A tak si italští vinaři vymohli změnu a od té doby je stále více výrobců, kteří jej nabízejí ve svém portfoliu. Není divu, povolený podíl modré odrůdy Pinotu Noir vnesl do půvabu prosecca další rozměr.
„Jelikož obliba prosecca neustále roste a já sama mám toto víno velmi ráda, rozhodla jsem se uvést na náš trh nový produkt v podobě růžového prosecca. Věřím, že tato novinka potěší každého milovníka lehkých bublinek, a byla bych moc ráda, kdyby lidem zachutnalo stejně jako mně, a stalo se tak oblíbenou součástí společenského života, ale i příjemným osvěžením nebo zpestřením běžného večera,“ prohlásila v v souvislosti s premiérou tohoto prosecca, které je z 85 % tvořen odrůdou Glera a 15 % Pinotem Noir a vzniklo metodou charmat tedy druhotného kvašení v tanku, modelka Andrea Verešová.
Růžové bublinky nedělají rozdíly. Milují je ženy i muži
Ale nejsou to jen ženy, které potěší svůj zrak pohledem na intenzivní perlení světle růžového nápoje, hravé růžové prosecco má své kouzlo pro každého. V ústech příjemně přetrvává a jen umocňuje typickou svěžest bublinek, které nepřestávají bavit svět. Samozřejmě, je třeba s nimi i správně nakládat, takže ideálně je podávat vychlazené na teplotu mezi čtyřmi až šesti stupni Celsia. Pak nejlépe projeví, co v nich je a krásně zafungují jako aperitiv, welcome drink, romantická sklenka při západu slunce. Ale i s pokrmy si růžové prosecco vede dobře, zejména s rybami nebo lehčími, hlavně ovocnými dezerty.
„Díky harmonii vůně a chuti a rovnováze mezi sladkostí a kyselostí, neboť osvěžující kyselinka tvoří souhru s lehkým zbytkovým cukrem, je toto prosecco ideálním společníkem pro každou příležitost. Tři měsíce dlouhé zrání zajišťuje jemnější a komplexnější produkt s drobným, ale výraznějším perlením. Zejména znalci budou moci ocenit jeho kvality,“ říká Tomáš Brůha, sommelier společnosti Premier Wines & Spirits. Zda má pravdu už můžete posoudit sami. Prosecco Rosé by Andrea je v prodeji za doporučenou maloobchodní cenu bez koruny za čtyři stovky.