Nejlepší suché aromatické víno na světě je ze Sonberku

Z celkem 17 tisíc soutěžních vzorků v TOP třicítce! Sonberk opět rozšiřuje škálu vinařských úspěchů České republiky v zahraničí. Nyní s platinovými medailemi z DECANTER WORLD WINE AWARDS pro suchou Pálavu 2015 VOC a pro sladký výběr z cibéb z Rieslingu ročníku 2014.

Jihomoravské vinařství Sonberk zaznamenalo další z řady úspěchů na mezinárodních soutěžích. Pálava a Ryzlink rýnský z viniční tratě Sonberk v Popicích na Mikulovsku zazářily na letošním ročníku mezinárodní soutěže Decanter World Wine Awards v Londýně. V konkurenci více než 17 tisícovek vín z celého světa jim odborná porota udělila shodně 95 bodů a nejvyšší medaile: platinovou Best in Category (dříve: Regional Trophy) a platinovou Best in Show (dříve: International Trophy), která do ČR míří vůbec poprvé v historii.

Suchá Pálava 2015 VOC

oceněná platinovou medailí Best in Show jako nejlepší suché aromatické víno se tak pro letošek zařadila mezi nejlepších 34 vín světa. Přírodně sladký výběr z cibéb Riesling 2014 kraloval v regionální kategorii Best Czech Sweet a platinovou medailí Best in Category otevírá druhou desítku svých ocenění z mezinárodních soutěží.

„Letošní umístnění je pro Sonberk poctou a ujištěním, že s našimi vlajkovými odrůdami – Ryzlinkem a Pálavou – jdeme správným směrem. Stejně ohromná zpráva je to pro region, který dokazuje, že umí produkovat špičková vína světové kvality. Odrůda Pálava navíc letos slaví 40 let od zapsání do Státní odrůdové knihy, je to hezký dárek vinohradnickému oboru ke kulatému výročí,“ říká obchodní a marketingová ředitelka vinařství Sonberk Dagmar Fialová.

Autorem obou vín je sonberský sklepmistr Oldřich Drápal ml., jehož rukopis je v lahvích zcela jasně čitelný. Ke své, nyní na světě nejlepší, Pálavě dodává: „Klíčem k úspěchu byly plně vyzrálé hrozny a jejich šetrné zpracování s využitím gravitační technologie. Výsledné víno je enologickou kupáží několika sklizní Pálavy, zpracované tak, aby vynikl kořenitý charakter této odrůdy i při nízkém zbytkovém cukru ve víně.“

A jak nejlepší aromatické víno na světě vlastně chutná? „Sonberská Pálava okouzluje vůní vyzrálých čerstvých hroznů, meruňky, žlutého melounu a pomerančové kůry. Chuť je plná a kulatá, s hřejivým dotekem noblesní kořenitosti. Víno je dlouhé a komplexně vyvážené, vynikne ve spojení s kořenitější kuchyní s asijskými vlivy,“ popisuje je sommeliér a obchodník vinařství David Pavlíček.

Vítězné odrůdy pokrývají téměř polovinu ze současných 45 hektarů sonberské vinice. Jejich rozšiřování ale Sonberk prozatím neplánuje. „Stejně jako v minulosti, i do budoucna se chceme soustředit v první řadě na nejvyšší kvalitu hroznů v daném ročníku a udržitelný, pro vinici i přilehlé ekosystémy udržitelný způsob hospodaření,“ uzavírá vinohradník Roman Slouk.

Soutěž britského odborného magazínu Decanter

Decanter World Wine Awards (DWWA) – vznikla v roce 2004 a je největší a nejdůležitější mezinárodní soutěží ve vinařském oboru. Letos bylo přihlášeno více než 17 200 vín, které v slepé degustaci hodnotila odborná porota složená ze 219 profesionálů. Vinařství Sonberk se DWWA účastní pravidelně od roku 2008 a předcházející největší úspěch zaznamenalo v roce 2010, kdy s Ryzlinkem rýnským 2008 získalo jako první v republice ocenění Regional Trophy pro nejlepší suché bílé víno Střední a Východní Evropy.