Nezávislí vinaři z Champagne a Alsaska v Praze. Objevujeme nové chutě i příběhy

Champagne a Alsace potkávají Česko. Podzimní degustace vín Nezávislých vinařů na Francouzském velvyslanectví v říjnu 2024 Foto: Pavel Vítek

Zajímavou příležitost pro importéry přinesla říjnová akce, kterou pořádala francouzská vládní agentura Business France na Francouzském velvyslanectví v Praze. Desítka nezávislých vinařů sdružených pod značkou VIGNERONS INDÉPENDANTS zde představila svou řemeslnou produkci z regionů Champagne a Alsace. A protože šlo o rodinné podniky, vinaři se ochotně dělili nejen o své zkušenosti s víny z jedinečných terroirů, ale i o svou vášeň.

Sice malý, ale zajímavý kousíček velkého vinařského světa oblastí Champagne a Alsaska přinesla na konci října do Prahy jedinečná ochutnávka rodinných vinařství spojených značkou Vignerons Indépendants. Ta garantuje, že vinaři vyrábějí vína pouze ze svých hroznů z vlastních vinic. Soustředí se na kvalitu, dokonalost a autentický charakter svých vín. Ta zároveň vyrábí udržitelným způsobem ve vlastních sklepech. Osobně je také prezentují, protože nejen barva, vůně, chuť, ale právě celkový kontext skládá komplexní příběh těchto vín. A právě za tímto účelem přijelo deset nezávislých vinařů do Prahy, většinou s cílem najít tu i stálého prodejce. V reprezentativních prostorách Francouzského velvyslanectví na Velkopřevorském náměstí na Starém Městě osobně představili výběr svých nejlepších vín a cuvée. Každé vinařství tak nabídlo jedinečný pohled na daný terroir, rodinnou tradici i osobitý rukopis.

Respekt k přírodě, úcta k terroiru i důvěra v dravé mládí

Rodinné vinařství Champagne Barbier Louvet ze slavné oblasti Côte des Noirs se pyšní historií sahající až do roku 1835. Jejich vinice procházejí katastry devíti obcí včetně Bouzy se slavnými Grand Cru. Vinařstvý vyrábí své pěstitelské sekty s přísným důrazem na kvalitu a ruční práci a samozřejmě výhradně z vlastních hroznů Pinot Noir a Chardonnay.

Už Cuvée d´Ensemble Grand Cru, kombinace 60 % Pinotu Noir a Chardonnay, je oslavou precizního řemesla s důrazem na komplexnost a eleganci. To potvrzuje i delikátní komplex citrusového a bílého ovoce v pěkně se rozvíjející vůni i vyvážené, dlouhé chuti. Ovšem pěkný byl i Blanc de Noir Champagne Héritage de Serge 1er Cru, stejně jako Blanc de Blancs 1er Cru s něžnou citrusovou linkou.

Trochu jiný styl prezentuje Champagne Borel-Lucas, které sídlí v obci Etoges sousedící s Côte des Blancs od roku 1929. Dnes jej vede rodina Crépaux: Jean-Marie, Roseline, Christophe a Céline. Vinařství staví mnohem víc na odrůdě Pinot Meunier, například cuvée La Réserve, tvořené z 80 % Meunier, zaujme svou ovocnou svěžestí a kulatostí. Ovšem i s Chardonnay to pěkně umí, což dokazují i Cuvée Art Divin a hlavně Cuvée Soleil d’Or Millésimé, obojí Blanc de Blancs.

Meunieur i Petit Meslier, různé tváře Champagne

Ovšem pokud jde o Meunier, pak je to doména zejména vinařství Gaidoz-Forget. Dnes je vede už čtvrtá generace vinařů a vedle Meunieru, které představuje srdce všech asambláží jsou to dále odrůdy Pinot Noir, Chardonnay a vzácná bílá Petit Meslier vytvářející dohromady harmonii a výjimečný komplex těchto šampaňských. Vinařství zároveň klade důraz na tradiční vinifikaci v dubových sudech. Díky tomu jejich vína získávají bohatou strukturu a hluboký charakter.

Degustace všech pěti vzorků od svěžích, čistých základních cuvée po špičková vína byla velmi příjemná. Zejména Champagne Cuvée Millésime 2016 stejně jako Champagne Les Monthouzons 2018 z hroznů výhradně odrůdy pocházejících 1er Cru parcely Taissy zaujala expresivitou i potenciálem. Zvlášť poslední jmenované: elegantní, bohaté, svěží, osobité a dlouhé. Typický pro značku je i proces zrání, vína zůstávají ve sklepích vinařství pět, deset let i více.

Nejen vína dělaná srdcem, ale i prezentovaná s nadšením a vášní. Vinařství Gaidoz-Forget má navíc pevnou vazbu na ČR. A to v osobě Jany Kunclové (vlevo), která se z Čech odstěhovala za manželem do Bretaně. Vpravo Bertille Gaidoz, mladá vinařka, která je hlavní hybnou silou vinařství. Foto: Pavel Vítek, RVV Studio

Preiciznost v každém kroku. Ve stopách předků i s trendy 3. tisíciletí

Také Champagne Leriche Tournant, které leží v srdci údolí Marny reprezentovala žena. Paní Isabelle Moulun Leriche, která přijela se synem Gaspardem. Vinařství vede společně s manželem Benjaminem a pomáhají synové Antonin a Gaspard. Značka vznikla v roce 1966, ale navázala na vinohradnické tradice rodiny, která na zdejších pozemcích hospodařila už koncem 19. století. Rodina dnes obhospodařuje 7 hektarů vinic ve třech obcích. Ve Vandières, Trélou-sur-Marne a Festigny.

Také v řadě jejich cuvée hraje významnou roli odrůda Pinot Meunier, která dává vínům charakteristickou ovocnou svěžest a plnost. Vinařství dlouhodobě praktikuje šetrné zemědělství bez použití herbicidů a systémových ošetření. A od roku 2018 je držitelem prestižní certifikace Haute Valeur Environnementale (HVE).

Technologický postup výroby vín kombinuje tradice a intuici s nejmodernějšími metodami. Fermentace v nerezových tancích pomáhá zachovat přirozenou svěžest a čistotu odrůdového charakteru. U špičkových cuvée provádějí jablečno-mléčnou fermentaci, která dodává vínům jemnou krémovitost a bohatší texturu. Od výběru kvasinek po zátky je každý krok cílený na preciznost všech fází výroby. Což se odráží v jedinečném charakteru, dlouhověkosti a stabilitě vín.

V tomto směru je pýchou vinařství především Champagne Millésime Brut 2015, půl na půl Pinot Noir a Chardonnay. K ovocným tonům křížal, bílého ovoce se ve vůni a chuti přidávají i lehké tóny černého čaje, kávy. Víno je pěkně strukturované, elegantní, šťavnaté, plné, což podporuje i cílená malolaktika. Ta přidala stejně tak i Cuvée Brut Tradition Meunier (100 % Meunier) na bohaté ovocnosti červených peckovin a hedvábné textuře. Naproti tomu Brut Chardonnay ze sklizně 2015 a 2016 zaujalo svěžestí, minerálností a křupavostí, což naopak podpořilo právě zablokování malolaktické fermentace.

Ženy? Muži? Rodina je nejvíc

Champagne Roland Boulard & Filles, rodinné vinařství se sídlem v Cormicy na sever od Remeše, je příkladem pečlivého řemeslného přístupu. Již po tři generace charakterizuje Maison Roland Boulard –ano, jméno nese po svém mužském zakladateli – převaha žen. V tradici vinařství pokračují, samozřejmě v duchu maximálně udržitelného zemědělství, dcera i vnučka.

Téměř 10 hektarů vinic se rozkládá v pěti různých terroirech, přičemž každá parcela přináší specifický charakter. Vína zde vznikají s důrazem na ekologii a autenticitu. Malolaktická fermentace zdůrazňuje máselné a smetanové tóny a cuvée zrající v dubových sudech navíc disponují i jemnými toastovými a dřevěnými tóny. Mezi vlajkové lodě patří Cuvée Roland Boulard Brut – Blanc de Noirs (60 % Meunier a 40 % Pinot Noir a opět vzdávající poctu zakladateli) s komplexní strukturou a hezkým, svěžím projevem červeného peckového ovoce. Hezkou protiváhou je pak i živé, elegantní a nesmírně svěží Blanc de Blancs Cuvée Julie Brut. Moc pěkná mineralita, hezký grep, citrusy, citronová kůra a bílá jablíčka na patře. V dozvuku pikantní limetka.

Sudy z vlastních stromů a další vychytávky

Champagne Vignon Père & Fils, situované v Grand Cru vesnici Verzenay, se zaměřuje na parcelní cuvée s minimálními zásahy do výrobního procesu. Rodina je do Champagne vrostlá po staletí a výrobu svých vín obnovila v roce 1946, nyní jde o třetí generaci rozvíjející značku Champagne Vignon. Aby si jejich vína udržela svůj styl, vinifikace probíhá za použití přírodních kvasinek a bez čiření, filtrace, chaptalizace. Obrovský důraz kladou na typičnost vín v závislosti na terroiru. Navíc si vyhrají se dřevem. Většina vín je vyráběna v sudech, a dokonce ze dřeva z jejich vlastních lesů.

Jejich vína tak získávají jedinečnou expresivitu, osobitost a čistotu. Líbilo se nám například Les Marquises Blanc de Noirs, krásně koncentrované, vrstevnaté svěží, ovocné i minerální. akže opět vycházejí vstříc i příznivcům terroirových šampaňských. Pěkné bylo i pikantní, vrstevnaté a hluboké růžové Les Vignes Goisses Rosé, které bavilo krásným červeným ovocem od brusinek po třešně, květinovými tony a zároveň velmi dlouze přetrvávalo na patře.

Špampaňský dům Xavier Alexandre patří zároveň ke vděčným turistickým cílům. Nachází se v Courmas v centru šampaňských turistických tras. A již od roku 1933 se věnuje pěstování vinné révy na sedmi hektarech vinic, z nichž většina je klasifikována jako Premier Cru.

Hrdí majitelé vinařství Nathalie a Xavier Alexandre

Pečlivá práce ve vinici i sklepě dává vznik vínům s vyváženou elegancí a bohatým aromatickým profilem. Líbilo se nám Blanc de Blancs 2017, které zaujalo svěžestí, jemnými tóny citrusů a bílých květů a mandlovou hořčinkou vzávěru. Křehké, svěží víno, zatímco elegantní Blanc de Noirs Premier Cru s převahou Pinotu Noir projevil zajímavou plnost a sílu. V noblesní přehlídce nás bavilo i Champagne Zéro Dosage Premier Cru Brut Nature s třetinovými podíly Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier, krásně suché, minerální, dlouhé.

Ustáli i přesilovku aneb alsaská trojka

Z Alsaska přijeli předvést svá vína zástupci tří vinařství. S nejširší nabídkou vinařství Alsaces Backert, které leží 20 km od Štrasburku a usiluje o výrobu autentických vín, která co nejlépe odrážejí charakteristiky hroznů a daných terroirů. Že se jim to daří dosvědčila více než desítka vín od crémantů přes moc pěkné Rieslingy po osobitý Gewürztraminer Héléne. A potěšil i Pinot Noir, stejně jako Stierkopf blanc 2019 oceněným třemi hvězdami v Guide Hachette des Vins 2025.

Nezávislé malé rodinné vinařství Domaine Gantzer Lucien je ještě poměrně mladé, založené bylo v roce 1970. Rodina se hlásí k ochraně životního prostředí a zakládá si na manuální práci. Šest vín představovalo průřez odrůdami i ročníky a bavilo od ještě celkem mladého Pinotu blanc 2021, přes Muscat krásného ročníku 2018 až po závěrečný opojný Gewürztraminer Grand Cru 2019. Zejména Pinot Gris Goldert Grand Cru 2018 byl moc pěkný stejně jako Riesling Goldert Grand Cru 2016.

Naopak Domaine Maurice Schueller hospodařící v alsaské obci Gueberschwihr na 11 hektarech ekologickým způsobem přivezla vína o něco mladší, což neslo nejenom zajímavé srovnání stejných odrůd, ale i ročníků. Vedle zajímavých tramínů bavil pěknou ovocností i Pinot Noir ročníku 2022 a to i v podobě šumivé jako Crémant rosé. A bílý Crémant odrůd Chardonnay, Pinot Blanc a Auxerrois osvěžil příjemně patro na závěr degustace.

Malá vsuvka vinného párování: Když vína volají po ústřicích

Ano, taková degustace nakonec často vyjde dráž, než člověk předpokládá. Byť je pracovní. Jsou totiž vína, která ve vás vyvolají nutkání. Intenzivní, nezaplašitelné a jasné, vydávající povel: „Teď se bude jíst!“ A ne jen tak něco. No a tahle vína prostě potřebovala ústřice. Takže kam pokračovat?

Muselo to být. Champagne a Alsace, tady to bez ústřic nepůjde…

No přece do Dlouhé ulice. Do zvenku nenápadného, zato uvnitř nanejvýš uspokojujícího podniku Blue Fjord. Tedy pokud milujete ryby a plody moře. Byla to sice mezi degustací a filmovou premiérou skutečně rychlovka – úkol pro obsluhu zněl jasně: máme na to dvacet minut – ale stálo to za to. Ústřice jsou tu navíc čerstvejší než čerstvé, vytáhnou vám je totiž rovnou z mořské vody.