Rakousko lídrem v udržitelném vinohradnictví. Rekordní růst ekologických vinic

Udržitelné Rakousko. Fotovoltaika na střeše vinařství @ÖWM / www.pov.at

Čistá příroda, zdravé hrozny nedotčené chemií, pěstování révy s maximální pokorou k přírodě. V oblasti ekologického a udržitelného vinohradnictví je Rakousko dlouhodobě průkopnickou zemí. Což přináší výsledky. Nyní zde certifikované vinice dosahují rekordního počtu hektarů. A rakouští vinaři dál pokračují v nastavování měřítek v ekologicky ohleduplném hospodaření. Výsledkem je zdravější životní prostředí i řada stále významnějších obchodních výhod na mezinárodních trzích.

Rakousko opět posiluje své pozice příkladné vinařské země v udržitelnosti. A deset let od spuštění rozsáhlého a nezávisle kontrolovaného vinařského programu „Udržitelné Rakousko“ (Nachhaltig Austria) přichází první významný milník. V souladu s tímto certifikačním programem dnes rakouští vinaři hospodaří na téměř 12 000 hektarech vinic. To je 27 % z celkové výměry vinohradů v zemi. Na mezinárodní úrovni je Rakousko také lídr organického vinohradnictví. Celá čtvrtina rakouských vinic se může pochlubit certifikací ekologických vinohradů.

Dvojnásobný nárůst vinohradů za pět let a přibývá i uvědomělých vinařů

Certifikaci „Sustainable Austria“ v současnosti drží 655 vinařství, která obhospodařují celkem 11 925 hektarů vinic. Oproti roku 2019 vzrostl podíl těchto vinic více než dvojnásobně, zatímco počet certifikovaných vinařství je třikrát vyšší. Rakouské vinařsví vůbec klade velký důraz na ekologickou produkci. Což dokazuje již zmiňovaných 25 % vinic certifikovaných jako organické a na více než desetině z nich vinaři hospodaří biodynamicky. Tato čísla potvrzují, že ekologické hospodaření povýšilo na standard, který funguje i jako důležitý prodejní argument nejen v Evropě, ale i v dalších částech světa.

Ried Heiligenstein, Kamptal, na jaře © ÖWM / Robert Herbst

„Certifikace „Sustainable Austria“ je na globální vinařské scéně uznávaným symbolem udržitelnosti a hraje klíčovou roli v tom, že je rakouské víno vnímáno ve světě jako mimořádně ekologické,“ vysvětluje Chris Yorke, ředitel rakouského marketingového sdružení Austrian Wine. „A není to jen otázka životního prostředí. Certifikace šetrná k životnímu prostředí je klíčovým prodejním argumentem na mnoha trzích, včetně Skandinávie, Kanady a USA. Některá z našich vinařství jsou dokonce držiteli několika certifikací, např. ‚Udržitelné Rakousko‘ a ‚bio‘.“

Měřitelné výsledky a neustálé zlepšování

Program „Sustainable Austria“ byl spuštěn v roce 2015 Rakouským svazem vinařů (Österreichischer Weinbauverband) ve spolupráci s odborníky a vědci. Certifikace hodnotí 380 různých opatření, která vinařství implementují. Mezi nejdůležitější výsledky patří:

  • 77 % vinic nevyužívá insekticidy
  • na všech certifikovaných vinicích platí zákaz používání glyfosátu
  • 83 % vinic nevyužívá herbicidy
  • dvě třetiny producentů disponují sklepy s vysokou energetickou efektivitou (A, A+ a A++)
  • 23 producentů je plně energeticky soběstačných
„Udržitelné Rakousko“: Měřitelné výsledky © ÖWM

Od roku 2019 vzrostl podíl vinic bez herbicidů z 70 % na 83 %. Také využívání obnovitelných zdrojů energie se zvýšilo z 56 % na 77 %. Certifikační proces tak povzbuzuje výrobce nejen k tomu, aby pracovali šetrně k životnímu prostředí, ale také k neustálému zlepšování svých postupů.

Na semafóru zelená. Jak to funguje?

Certifikace hodnotí kompletní provoz vinařství po dobu jednoho roku. A to devět různých kategorií, včetně kvality, sociálních faktorů, ekonomické udržitelnosti, klimatu, energie, biodiverzity a vody. Každé opatření získává na stupnici od -10 do +10 bodů a celkové hodnocení probíhá pomocí systému semaforu (zelená, žlutá, červená). Pro získání certifikace musí vinař dosáhnout zeleného hodnocení alespoň v sedmi kategoriích.

Pokud vinařství splní všechny požadavky, certifikaci uděluje nezávislý kontrolní orgán, například LACON nebo agroVet/Austria Bio Garantie. Součástí certifikačního procesu jsou i další doporučení jak zlepšovat udržitelné hospodaření v budoucnosti.

Rakousko je tedy nejen průkupníkem v oblasti udržitelnosti, ale i příkladem pro další vinařské regiony po celém světě. Ekologické vinohradnictví zde není jen trend, ale stalo se pevně zakořeněnou součástí tradice a moderního přístupu k pěstování vinné révy.