Zdravé léto a meloun k tomu. Polévka, která osvěží, skvěle chutná a svědčí tělu

letní polévka
Studená melounová polévka

Kombinace japonské a středomořské kuchyně s inspirací ve stravování nejdéle žijících komunit světa, takové jsou recepty z progresivní kuchařky SÍLA ZDRAVÉ STRAVY. Za vydáním knihy The Power of Healthy Food stojí SHA Wellness Clinic vyhlášená svými uznávanými výživovými programy. Z osvěžujících letních receptů, které těší všechny smysly a k tomu ještě svědčí kondici, vybíráme melounovou inspiraci.

Není polévka, jako polévka. Výživné horké startovací jídlo pro chladné zimy, ať už jde o silné vývary nebo o surovinový mix, v němž stojí lžíce, vzkřísí i mrtvého a pomohou, když jste prochladlí až na kost. Ale co v parném létě? I v tomto ročním období má polévka na stole své místo, zvlášť když v horku není na klasické jídlo ani pomyšlení. Paradoxně polévka, a to jak chladná, tak teplá, osvěží a dodá tělu energii. A padá i další klišé: že stejně jako polévka a léto, nejde dohromady ani polévka a víno. Další blamáž. I tady vinné párování výrazně pokročilo. Proto k misce/talíři téhle polévky vyzkoušejte skleničku svěžího vína. Uvidíte, jak chuť ještě vystřelí do dalších dimenzí. Tento recept pochází z knihy The Power of Healthy Food, jež vznikla v produkci SHA Wellness Clinic a k níž napsal předmluvu dokonce slavný španělský šéfkuchař Ferrán Adriá.

STUDENÁ MELOUNOVÁ POLÉVKA SE ZELENINOVÝM TATARÁKEM

SUROVINY (2 osoby):

1 žlutý meloun (odrůdy cantaloupe), 50 g cukety, 1⁄2 mrkve, 3 lžíce bio kukuřice, 100 ml extra panenského olivového oleje, 10 g pažitky, 1 polévková lžíce bio jablečného octa, 1 limetka, 1⁄2 jablka nejlépe Golden Delicious, 3 nebo 4 lístky máty, mořská sůl podle chuti, jedlé květy na ozdobu

POSTUP:

Meloun oloupejte a odstraňte z něj semínka. 1⁄2 šálku melounu dejte stranou na tatarák. Zbytek melounu rozmixujte s jablečným octem a 80 ml olivového oleje. Podle chuti osolte a nechte minimálně hodinu odležet v chladničce. Jablko, mrkev a cuketu omyjte, nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do mísy spolu s kukuřicí. Dochuťte zbytkem olivového oleje, nasekanou mátou, nastrouhanou kůrou z limetky, nasekanou pažitkou (část nechte na ozdobu) a špetkou soli. Zalijte šťávou z limetky a promíchejte. Nechte minimálně 30 minut odležet v chladničce. Vychlazenou polévku nalijte do hlubokého talíře či misky. Přidejte zeleninový tatarák – pomocí dvou lžic jej vytvarujte do oválu podél kraje talíře, nebo naaranžujte dle libosti. Dozdobte pažitkou, několika kapkami olivového oleje případně jedlými květy.

VINNÉ PÁROVÁNÍ:

K této polévce si ideálně dopřejte dobře nachlazené svěží bílé případně růžové víno. Ostatně rosé jde moc pěkně dohromady se širokou škálou ovocných pokrmů. Tady ale domiuje především bílé a žluté ovoce a tak bílé bude ideální volbou. A k polévce, která je ovšem typická hlavně pro Španělsko, zkusme tentokrát místní vína a to z vinařství Amonit. Nasládlá chuť pokrmu může suchému bílému vínu mírně uškodit, nicméně víno s dobrou kyselinkou to zvládne. A naopak chuť vytáhne ještě o kousek výš. Suchý rýňák tak bude ideální. Nebo vyzkoušejte polosladký Hibernal. Opět pěkně doplní paletu ovoce a s nasládlou chutí polévky je v pěkné harmonii.

Kyselinka rýňáku doplní sladkost ovoce

Nasládlost Hibernalu koresponduje se sladkostí pokrmu