Svatomartinské slavnosti PŘED MARTINEM. Na náplavce Rašínova nábřeží již tuto sobotu

Husí speciality a mladá vína míří na pražskou náplavku s předstihem

Mladá vína a husí speciality: 13. ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“ probíhá již tuto sobotu 9. listopadu na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi Železničním mostem na Výtoni a Vyšehradskou skálou. Odstartuje symbolicky v 11 hodin a 11 minut a nabídne bohatý program, vína více než dvaceti vinařů z Čech a Moravy a lahodné husí dobroty.

Svatomartinské víno VÍCE O ROČNÍKU 2024 ZDE ještě před 11. listopadem? Je to možné. „Svatomartinské víno je první víno nového ročníku. Tradičně se otevírá 11. listopadu v 11 hodin. Vinařský fond, vlastník značky „Svatomartinské“, dovolil mladá vína otevírat už před svátkem svatého Martina. První lahve mladého vína se tak mohou začít prodávat už 8. listopadu,“ vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa. A tak nečekáme a slavíme předem, podobně jako když před Vánoci užíráme nedočkavě vánoční cukroví. Na pražské náplavce na Výtoni to však bude s celou svatomatinskou parádou.

Další ročník oblíbeného festivalu, na který každý rok dorazí kolem šesti tisíc návštěvníků, slibuje už tradičně bohatou účast vinařů ze všech koutů republiky. „Svá mladá vína představí 20 českých a moravských vinařství. Jako svatomartinské víno přicházejí dle místních vinařských regulí na trh vína z odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. A od roku 2013 ještě Zweigeltrebe. Vinaři budou ale nabízet a prodávat také svá vína ze starších ročníků a pro zahřátí i oblíbený svařák,“ láká návštěvníky Jiří Sedláček.

Na kukandu, nebo se skleničkou…? Každý dle svého

Vstupné na festival je zdarma. Pro ochutnávku vín si ale lidé musí koupit degustační set. „Sklenička určená k degustaci stojí s degustační kartou a tužkou 150 korun,“ uvedl Jiří Sedláček.

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. „Návštěvníci se mohou těšit na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíkem, husí játra s jablky a cibulkou. A také na oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem. A také husí paštiku,“ doplňuje Sedláček.

Spousta zábavy, ale i husa na doma

Prodejci budou v osmnácti stáncích nabízet i spoustu dalších dobrot. Například jednohubky hodící se k vínu – sýry, uzeniny nebo středomořské speciality. A také milovníci sladkého nepřijdou zkrátka, určitě je potěší koláče nebo palačinky. Vedle svařeného vína se pak mohou zahřát i teplými nealko nápoji.

Oblíbený festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa pochopitelně není jenom o jídle. Lidé se mohou těšit na spoustu zábavy. Během celého dne se na jevišti vystřídá hned několik kapel. K poslechu i tanci zahraje cimbálová muzika a další živé formace hrající jazz a country.

Pokud si chcete upéct husu sami, koupit ji můžete v den konání festivalu přímo na náplavce na farmářském trhu, který slavnosti pěkně doplní. Otevřeno ale bude mít jen do 14 hodin. Cena hus se pohybuje kolem 250 korun za kilogram.