Letošní burčák? Už se na něm maká. Na Moravě v rekordním čase

hrozny a burčák
Burčák na Moravě v rekordním čase Foto: Dreamstime

Letošní ročník je ve vinařství jako na houpačce. Takový průběh vinařského roku na Moravě nepamatují. Navzdory zákeřným jarním mrazům a výkyvům počasí na jaře i v létě to však vypadá, že sklizeň bude nebývale brzy. U raných odrůd možná i o čtrnáct dní dříve než vloni.

Nejprve jarní mrazy poškodily většinu vinic v Čechách a také na Moravě napáchaly několikamiliardové škody. Kroupy se naštěstí vyhnuly například vinicím na Valticku a kolem Pálavy, ale ne všichni vinaři měli takové štěstí. Teplé jaro pak přineslo i dostatek vláhy a vše už vypadalo mnohem příznivěji. Zvlášť když nastoupilo velmi slunné léto. Letošní vinařský ročník tak slibuje hodně zajímavou úrodu a bude určitě odlišný od těch předcházejících. Díky nadprůměrným teplotám je dozrávání hroznů rychlejší. Samozřejmě o celém ročníku a jeho kvalitě rozhodne jako vždy podzim, nicméně první hrozny pravděpodobně dozrají oproti loňskému roku o 14 dnů dříve.

Burčáček z müllerky i raných novinek

V minulých letech začínali vinaři sbírat ranné odrůdy hroznů jako Muller Thurgau v druhé polovině srpna. Ovšem nejranější odrůdou zřejmě na Moravě vůbec je odrůda Augustovskij. Tu vinaři z CHATEAU VALTICE vysadili před pěti lety na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích. Tato vinařská rarita letos sice v důsledku jarních mrazů hodně pomrzla, ale naštěstí pro milovníky burčáku jsou tu další rané odrůdy. Zdravotní stav třeba Irsaie Oliver je prý perfektní.

Burčák, nebo také v Rakousku Sturm je očekávanou letní lahůdkou milovníků vína a to jak z bílých tak modrých hroznů. Foto:Dreamstime

„Máme ve výsadbách řadu dalších raritních odrůd, které jsou buď nové nebo se u nás nikdy nepěstovaly. Například Cabernet Blanc, Bouvierův hrozen, Tramín žlutý nebo Petit Verdot, Cabernet Franc, Shiraz nebo Carmennere. Experimentovat a poznávat nové nás v našem rodinném vinařství ve Valticích prostě baví,“ říká David Šťastný, ředitel, CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice. Právě v tomto vinařství vyrazili sbírat hrozny už toto úterý, cukernatost kolem 16-17 stupňů ČNM ukazuje, že burčák by mohl být super.

Čerstvý moravský burčák již tento víkend

„Ano, je to až neuvěřitelné, ale o víkendu 2.-4. srpna již budeme mít čerstvý burčák pro všechny jeho milovníky na Vinařské pohotovosti v našem rodinném vinařství ve Valticích,” dodává Šťastný.  

První burčák Foto: Pavel Vítek

Ve vinařství teď sledují předpovědi počasí každý den, protože slunný podzim je jeden ze základních předpokladů pro dozrání těch nejlepších hroznů na Moravě.

„Všichni si pamatujeme rok 2014, kdy úroda vypadala skvěle až do 15. srpna. Pak více jak dvacet dnů pršelo a bylo teplo a téměř celá úroda nám pohnila. Celoroční práce vinařů byla ta tam,“ vzpomíná ředitel Vinných sklepů Valtice David šťastný na problémový ročník.

Doufejme tedy, že ten letošní bude vyvedený stejně dobře, jak nyní naznačuje nedočkavě očekávaný burčák. Budoucí víno zatím ve fázi fermentace (více o burčáku zde), které si čeští milovníci rádi vychutnávají ve velkém a co nejdříve. Letos dokonce nastupuje burčákové období v rekordním čase.