NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Pohár Karla IV. přináší příležitost pro nejlepší Rýňáky a Rulandské modré

Znovuobnovená mezinárodní soutěž vín O pohár Karla IV. pokračuje již brzy 5. ročníkem. Vinaři a dovozci mají POSLEDNÍ ŠANCI přihlásit své "královské" kousky. A to v podobě vín pouze ze dvou hroznů: Ryzlinku...

DEN ORANŽÁD. Žádný hipsterský trend, ale fenomén. Vína barvy jantaru mají svátek

Oranžová vína nejsou jen trend. Jsou prostě jiná. Od jejich historie, způsobu výroby, po příležitosti a jídla, k nimž se hodí. A v říjnu slaví svátek.

Léto ve vinici. Když je bio nejen víno

(aktualizováno) Jakmile rozkvete vinice a teď nemluvíme jen o révě, je to pastva pro oči. Zvlášť pokud jde o vinohrad vedený v biorežimu, ten pak vypadá často jako zahrada. Květiny a bylinky prokypřují půdu,...

Francie v Troji. Francouzské trhy se přesouvají na Trojský zámek

Šestnáctý ročník Francouzského trhu v Praze přináší opět přehlídku vynikajících vín a francouzských specialit. Letos své produkty představí na čtyři desítky vystavovatelů a čtyři dny v duchu francouzské pohostinnosti nabídnou i francouzskou hudbu a...

Změny v Champagne Deutz. Novou sklepmistryní je Caroline Latrive

Ve výrobě prestižního šampaňského domu Deutz dochází ke generační i genderové obměně. Nástupkyní stávajícího sklepmistra Michela Davesneho je jeho současná spolupracovnice a zkušená enoložka Caroline Latrive. Ve funkci střídá svého mentora, který odchází do...

Nejlepším vínem Salonu je Ryzlink vlašský. Mikrosvín Mikulov má šampiona

Jaké je složení nového Salonu vín pro rok 2023? Každoročně koncem listopadu je rozhodnuto o vybrané stovce nejlepších vín Národní soutěže vín ČR. Včetně šampiona, který je vyhlášen vzápětí po finálním hodnocení. Zatímco slavnostní...

VINOZOOM Vinařství roku 2022 už zná své finalisty

S novinkou - Porotou juniorů, která doplňuje klasické porotce - a heslem "Nevyzkoušené je nepoznané" finišuje do finále letošní 13. ročník soutěže Vinařství roku. Právě dnes vyhlásil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich devět podniků,...

Vinná párty Weinviertelu. V Retzu opět vytryskne víno ze dvou fontán

Po velkolepých oslavách vína ve Znojmě, na Pálavě či v Mělníku je příležitost zažít další unikátní vinobraní v dolnorakouském Retzu. Již tradičně o posledním zářijovém víkendu čeká návštěvníky jen kousek od hranic atraktivní program...

Česko má svou národní sommelierku. Klára Kollárová se stala hlavní zástupkyní českých a moravských...

Nová pozice národního sommeliera vyžaduje absolutní profesionalitu, v důsledku jedinečných půdních a klimatických podmínek je práce s českými a moravskými víny velmi náročnou a specifickou disciplínou. Proto se Národní vinařské centrum rozhodlo zvolit maximálně...

Po roce znovu v oblacích. Nebeské menu nad Prahou

Pavel Býček je letos strůjcem gastronomických požitků, které již tradičně přináší do podzimní Prahy jedna z nejatraktivnějších kulinářských akcí Dinner in the Sky. Na plošině nad pražskou náplavkou, s kouzelným výhledem na dominanty města,...

Letní grilování. Kdo v téhle disciplíně vítězí? Muži nebo ženy? 

Pomalé grilování, uzení, přirozená chuť co nejšťavnatějšího správně ožehnutého masa. A hlavně příprava nejlépe na dřevěném uhlí. Nic jiného nemá tu úžasnou atmosféru. Je to rituál lahodící mužům, který milují i ženy. Pán venkovní kuchyně krotí...

Jsme mistři! Na medaile za naše vína jsme si už zvykli, nyní se vinaři...

Na letošním Mistrovství Evropy ve fotbale vinařů VINO EURO 2022 startovali vinaři z České republiky teprve podruhé, přesto se jim podařilo nečekaně zabodovat. Ve finále zvítězil právě FC Czech Wine Team. Jak to vypadá,...

Svět pomáhá vinařům z údolí Ahr. Drtivé povodně v Německu ničily sklepy i vinice

Počasí v Evropě se letos nevyhýbá extrémům, ničí lidské životy, bourá domy, devastuje krajinu. Nejprve tornádo na Moravě, nyní povodňová katastrofa v sousedním Německu, která postihla zejména vyhlášenou oblast místních červených vín, údolí řeky...

Svatomartinské menu doma či na objednávku. Oslavy jsou letos komorní

Svatomartinská vína ročníku 2020 jsou vybrána a slibují opět vysokou kvalitu. Vzhledem k nouzovému stavu jsou sice tradiční oslavy zrušeny, přesto si však zážitek s mladým vínem ve spojení s husím či kachním menu můžeme dopřát. Příležitostí...

Velikonoce plné barev a chutí. Křehká mladá masa, medvědí česnek či kopřivy

Jsou lehká, barevná a čerstvá, velikonoční jídla, to je oslava jara a života na talíři. Letošní oslavy sice nemůžeme trávit v širším kruhu rodinném, ale byla by chyba neužít si alespoň jejich svěží chutě. Velikonoce...

Kam na Valentýnské menu? Ve městě se srdcem ve vínku chutná dvojnásob

Atraktivní finediningová restaurace Cucina jídlo&víno na poděbradské kolonádě dělá nyní radost nejen labužníkům, ale i všem zamilovaným. Kreativní chuťové variace se tu o víkendu snoubí s romantikou. Svatý Valentýn se jako novodobý svátek všech zamilovaných...

Chutě na cestách. Garden Food Festival míří do Ostravy

Úspěšný start v pražské Invalidovně má Garden Food Festival za sebou, nyní se stěhuje na sever Moravy. Na Slezskoostravském hradě, kde proběhne 27. a 28. dubna, by neměl chybět nikdo, kdo miluje dobré jídlo....

SOUTĚŽ: Vyhrajte knihu Nejlepší restaurace 2025 oceněné Zlatými lvy

Stovka nejlepších restaurací v knižní podobě vybraná z hodnocení proškolených inspektorů v produkci českého nakladatelství TopLife Czech přichází na trh už pojedenácté. A to s jasným cílem: nabídnout objektivní a nezávislé hodnocení kvality služeb...
restaurace michelin Maďarsko

MAĎARSKO ROZSVÍTILY NOVÉ HVĚZDY. Rekordní michelinský úspěch

Maďarská gastroscéna slaví. A v hledáčku labužníků její atraktivita stoupá jako raketa. Nově jí třetí ročník Michelin Maďarsko 2024 přidal další hvězdy: jednu klasickou a jednu zelenou. Takže celkem je to 12 klasických a...

Premiéra ProWein Business Talks. Online diskuse na téma digitalizace ve víně vzbudila obrovský zájem

ProWein spustil novinku, zahájení série diskusních panelů ProWein Business Talks bylo velmi úspěšné. Více než dvě stovky účastníků napříč vinařským světem dychtivě sledovalo online seminář "Digitalizace vinařského sektoru". Diskusi se třemi významnými odborníky z...

PROWEIN 2025 už „střihá metr“. „Jsme klíčem k úspěchu i v těžkých dobách,“ tvrdí...

Už méně než 100 dní zbývá do začátku 31. ROČNÍKU VELETRHU PROWEIN, přípravy jsou v plném poroudu. Aktuální stav, novinky a plány představil novinářům jeho ředitel Peter Schmitz na tiskové konferenci v adventní atmosféře...

Tekutý kalendář nejen pro advent. Zatraceně dobrý, poučný i krásný dárek pod stromeček

Je jich dvanáct, pocházejí z kolébky vína, Gruzie, a rozsvítí vám i všední den, natož ten sváteční. Překvapte blízké originálním, zajímavým, hlavně ovšem moc chutným dárkem, který spolehlivě potěší každého milovníka vína. SADOU VÍN,...

OIV přichází s první bilancí vinařského roku 2024. Vinaři čelí stále větší nejistotě

Víno je nejen požitkem ve skleničce, ale i zrcadlem přírodních podmínek, vrtkavosti ročníku a úsilí vinařů. Světová sklizeň 2024 opět ukazuje, jak je je vinařský obor zranitelný tváří v tvář klimatickým výkyvům. Od extrémních...

Organizace pro révu a víno OIV oslavila 100 let. Do další stovky vstupuje s...

Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV oslavila stoleté výročí od svého založení v roce 1924. To už si žádá důkladné ohlédnutí za prací, která za ta léta zformovala svět vína tak, jak jej...

NA SVAŘÁK. Jak si ho užít? Kde hledat nové chutě a jak ho „vytunit“

Svařené víno má sezónu. Připravte si je v nových variantách.

CRINKLES ANEB KOLÁČKY VE SNĚHU. „Vrásčité“ a božské

Do jejich názvu se vepsala typická rozpraskaná krustička, která bývá poprášená moučkovým cukrem. Mohou být s kaštany, skořicí, čokoládou, zázvorem... Jedno ale mají všechny společné. Crinkles lidé prostě milují a nejenom na Vánoce. Napovrchu...