Není to jen svrchně kvašené světlé pivo Berliner Weisse, typické pro Berlín, jak už vyplývá z názvu. Berlínská pivní kultura je mnohem barevnější. A láká k objevům podobně jako zdejší gastronomie. Snad jsme si již v žaludku připravili dobrý základ, gastronomickou cyklotour Berlínem je třeba zakončit stylově. Tak jedeme “na jedno”.
Před námi je totiž poslední zastávka naší labužnické jízdy (Bike & Bite: Labužnická jízda Berlínem, více čtěte ZDE). A na té ochutnáme místní drink šampiónů: lokální pivo. Na rozdíl od zbytku Německa, v Berlíně i v Hamburku v posledních letech roste poptávka po craft beer, tedy pivech z rukodělných pivovarů. Na ochutnávku jsme si proto zajeli do Bierlinie, populárního obchodu s pivy všeho druhu. Až v posledních desetiletích si Němci mohou užívat pivní rozmanitosti. Do roku 1993 totiž platil přísný zákon Reinheitsgebot, neboli zákon o čistotě piva. Ten zakazoval vaření piva z jakýchkoliv jiných surovin, než byly chmel, ječmen, voda a kvasnice. Začal platit již v roce 1502, aby ošetřil přidávání často ne příliš zdraví prospěšných přísad do piva, které prodlužovaly trvanlivost nápoje. A to výrobce značně omezovalo v kreativitě.
Po pádu Berlínské zdi se však do Německa pozvolna začala dostávat belgická piva a malé německé pivovary tak zvýšily tlak na vládu, aby zákon uvolnila. Teprve pak produkce minipivovarů výrazně rozčeřila stojaté vody místní pivovarnické tradice. Nová sorta zdejších piv vzbuzuje mezi milovníky nadšení. Jejich podíl na berlínské scéně sice zpočátku nebyl nijak významný, ale oblíbenější jsou čím dál více.
Berlínská huba i řemeslná piva přímo v pivovaru
Z typicky místních můžeme vyzvednout například tmavý ležák Berliner Schnauze, v překladu berlínská huba, který si svou řízností nezadá s náturou současných Berlíňanů. Moc příjemná byla i IPA z minipivovaru Heidenpeters. Zato piva typu Berliner Weisse, vyráběná ze sladů s padesáti až šedesátiprocentim podílem pšenice, už moc nefrčí. K tradičním výrobcům patří především Berliner Kindl a Schultheiss. Dnes se Berliner Weisse vaří například v pivovaru Schneeeule. Ačkoli pro odchovance české pivní kultury je tohle světloučké pivo s nižším obsahem alkoholu vlastně “čajíček”, v Německu se dříve pilo doslova na žízeň. A u části populace je stále populární.
Ostatně piva v jeho různorodosti druhů, stylů i původu si v Berlíně můžete užít dosyta. Podniky jako Brew Dog, Pfefferbräu, Stone Brewing nebo Monterey vám představí tak širokou škálu lokálních i zahraničních piv, že vám bude přecházet zrak. Navíc si tu často pochutnáte i na výborné kuchyni. A na řadě míst vás provedou i zákulisím samotné výroby. Řada pivovarů, například Brlo Brwhouse či Vagabund Brauerei nabízí degustace i prohlídky, takže cesta k dalším objevům je otevřená.Dokonce i když přijedete na kole, nebojte se ochutnat. Podle zákona si totiž s rozumnou konzumací alkoholu v kombinaci s cyklistikou hlavu lámat nemusíte. A pokud se náhodou stane, že způsobíte nehodu, do 0.8 promile většinou vyváznete bez trestu.