VÍNO, UMĚNÍ, INVESTICE… Centrum, kde se potkávají vzdělávání, emoce i finance

nový showroom pro alternativní investice
Centrum alternativních investic v Měšicích u Prahy

Fond kvalifikovaných investorů Wine Management SICAV soustředěný na oblast investičních vín a lihovin a investiční fond Artefin zaměřený na umělecká díla spojily síly. A oznámily vznik nového Centra alternativních investic (CAI). Fondy tak společně reagují na rychle rostoucí poptávku investorů po vzdělávání a informacích ze světa alternativních aktiv.

Atraktivní design, umělecká díla zabydlující nové prostory, tak trochu výstavní sál a zároveň klub. Působivé interiéry s řadou zákoutí, kde pohodlná křesla lákají sáhnout po sklence dobrého vína či whisky. Nový showroom v Měšicích u Prahy vzikl ze spolupráce fondů s cílem vytvořit místo, kde se potkávají různé světy. A kde mohohou investoři získat inspiraci, jak prostřednictvím unikátních “fyzických” aktiv diverzifikovat svá portfolia a zhodnocovat své peníze. A protože ukázaná platí, centrum nabídne jednak vzdělávací semináře či kvalifikované poradenství a zároveň výstavy umění spojené s ochutnávkami vín i komentovanými prohlídkami obou depozitářů.

Vídět, ochutnat, poznat…

„Skvělá vína, whisky a umění jsou často emotivní investicí, která inspiruje a fascinuje již po staletí,“ uvádí Martin Kovář, zakladatel fondu Wine Management SICAV. „Poptávka po těchto alternativních investicích každoročně roste. Ale mnoho investorů stále nemá dostatek znalostí nebo sebevědomí k tomu, aby začali investovat. Vítáme spolupráci s Artefinem, která nám zásadně pomůže překonávat tuto informační bariéru.“

Martin Kovář, zakladatel fondu Wine Management

René Rohan, generální ředitel fondu Artefin, dodává: „Ve světě, kde vládnou technologie, poskytuje umění a víno spojení s něčím přirozeně lidským a hmatatelným. Co můžete vidět, cítit a ochutnat. Naším společným cílem s fondem Wine Management bude ukázat historii a propojení těchto dvou světů. A pomoci investorům podílet se na jejich budoucím růstu.“

Investoři stále častěji hledají cestu, jak diverzifikovat a snížit volatilitu svých portfolií. Zejména v době, kdy úrokové sazby klesají a akciové trhy dosahují rekordních hodnot. Jedním z osvědčených způsobů, jak to zajistit, je investování do „fyzických“ aktiv. Příkladem jsou investiční umění, víno či whisky. Tato aktiva za poslední desítky let dosahovala průměrného výnosu 8–10 % s nízkou korelací s akciovými trhy.

Bohatí mileniálové rádí “sbírají”

Jak vyplývá z detailní zprávy finančněporadenské společnosti Deloitte Art & Finance Report, podle všech předpokladů poptávka po sběratelských předmětech v následujících letech prudce vzroste. A to výrazně, z 1,7 bilionu dolarů v roce 2020 až na 2,7 bilionu dolarů do roku 2026. Důležitým faktem je, že za tímto růstem budou pravděpodobně z velké části stát mladší investoři. Aktuální průzkum Bank of America zjistil, že generace Z a mileniálové hodlají investovat do sběratelských předmětů výrazně více prostředků než starší generace.

Vzhledem k rekordnímu ocenění akcií a blížícím se volbám v USA, jež vyvolávají velké rozpory, je nyní ideální doba, aby investoři využili atraktivních příležitostí na trhu s investičním vínem. „S příchodem druhé poloviny roku 2024 se spojuje více faktorů vytvářejících příznivější prostředí pro trh s investičním vínem. Na jedné straně vypadají valuace akcií stále více přepjaté a investoři již snižují svou expozici. Podle poskytovatele dat Lipper Alpha došlo v letošním roce k významným čistým odlivům z amerických akciových fondů. Dosud velká část těchto peněz přešla do dluhopisů a hotovosti. Pokud však inflace nadále zpomaluje a úrokové sazby klesají, očekává se, že investoři zaměří svou pozornost na alternativní aktiva s vyšším výnosem. Což jim umožní diverzifikaci a zvýšení výnosů,“ říká Erik Portanger, portfolio manažer fondu Wine Management SICAV.

Umění je vzácné, vína ubývá…

Na druhou stranu je nabídka investičních sběratelských předmětů omezená. V případě vína se dokonce snižuje, protože vinice bojují s důsledky klimatických změn. Mnoho odborníků se proto shoduje na tom, že tato unikátní aktiva stále vzácnější a hodnotnější v příštích letech ještě posílí. Na trhu s uměním je nepsaným pravidlem, že kvalitních uměleckých děl je vždy méně než bohatých sběratelů, kteří je mohou koupit. Tlak na růst cen trvá po staletí. A tento trend bude pravděpodobně pokračovat s nárůstem globálního bohatství.