Úspěchy z Vídně. Piálek & Jäger nejlepší národní producent. Zlato pro 99 vín

AWC Vienna patří tradičně k vinařskému podzimu

Prestižní mezinárodní vinařská soutěž AWC Vienna 2024 byla pro moravské a české vinaře opět úspěšná. Celkem získali 327 ocenění, z toho 99 zlatých medailí. Nejlepším národním producentem je Vinařství Piálek & Jäger, jehož Hibernal 2023 získal titul absolutního vítěze v kategorii Ostatní odrůdy a bílá cuvée.

Wiener Rathaus AWC Vienna Gala
Vyhlášení výsledků AWC Vienna

Jedenadvacátý ročník AWC Vienna byl opět jednou z vrcholných akcí vinařského podzimu a tuzemští vinaři znovu bodovali. Vedle téměř dovršené zlaté stovky přivezli domů 186 stříbrných medailí a 42 pečetí kvality z celkem 345 zaslaných vzorků, což je mimořádný výsledek. Soutěž letos obeslalo 48 vinařských firem, 47 z Moravy, pražské vinařství Salabka zastoupilo oblast Čechy.

Nejlepším národním producentem roku 2024 se stalo Vinařství Piálek & Jäger s.r.o. Zlatou medaili si vybojovalo s víny Pálava 2022, Hibernal 2023, Tramín červený 2021, Ryzlink rýnský Sexenberg 2017, Sauvignon VOC 2023. Stříbrno získalo za vína Chardonnay Orange no. 13 2018, Chardonnay Reserve 2022, Sauvignon Sexenberg 2022, Veltlínské zelené VOC 2023. Víno Hibernal 2023 se navíc může pochlubit titulem absolutního vítěze v kategorii Ostatní odrůdy a cuvée do 12,9 % alkoholu. Čímž potvrdilo svou výjimečnost mezi bílými víny.

Vinařství Nešetřil zazářilo v netradičním stylu

Mezi světovou špičku v produkci přírodních a netradičních vín se dostalo znojemské Vinařství Nešetřil. Obdrželo nejen zlatou medaili za svůj Tramín červený Kvevri 2022, ale zároveň se stalo vítězem hlavní trofeje v kategorii alternativních vín. Dále si přivezlo zlato za Müller Thurgau Sparkles, pět stříbrných medailí a dvě pečetě kvality. Nejvíce medailí – 7 zlatých, 10 střbrných a jednu pečeť přivezlo domů vinařství Vinselekt Michlovský a.s.. Nutno říci, že zároveň zastoupené nejvyšším počtem vzorků.

„AWC Vienna je jednou z nejprestižnějších soutěží na evropské scéně. A to nejen co do počtu přihlášených vzorků, ale i díky přísným kritériím hodnocení. Nejlepší vína z každé kategorie se dostávají až do závěrečného kola master testingu, kde se o nich rozhoduje pod vedením nejvýznamnějších degustátorů. Jsme velmi hrdí, že dvě moravská vína nejen postoupila do tohoto finále, ale navíc získala prvenství ve své kategorii,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Lubomír Maťák. 

AWC Vienna je jednou z největších a nejuznávanějších vinařských soutěží na světě, kde se hodnotí vína v přísně anonymní degustaci. Tato mezinárodní platforma poskytuje vinařům příležitost ukázat své produkty nejen odborníkům, ale i širší veřejnostiNa 21. ročníku soutěže AWC Vienna čeští a moravští vinaři obstáli v konkurenci 10 824 vín od 1 412 producentů ze 41 zemí. Hodnocení soutěže se zúčastnilo 208 degustátorů pocházejících ze 17 národů. Vinaři se tradiční rakouské soutěže zúčastnili za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra.