Křišťálová voda v létě, lyže v zimě. PODZIM V TRENTINU láká na nejlepší chutě

sklenky na festivalu vína Trentodoc
Festival Trentodoc patří v Trentinu. podzimu Foto: Pavel Vítek

Víno a řízné sekty z hor, jedlé kaštany, houby. A také olivy, jablka… Kouzlo léta na Gardě a zimy na horách Trentina už Češi objevili dávno. Ale když se krajina barví do podzimních tónů, pro milovníky gastronomie sezóna vrcholí. Prodlužte si tedy víkend a vyražte si na sever Itálie. Užijte si podzimní festivaly, ochutnejte zdejší region plný lokálních produktů nejvyšší kvality, prvotřídního vína a skvělé kuchyně kreativně rozvíjené řadou kuchařských es.

Je toho hodně, co mohou na podzim v Trentinu lidé zažít a ochutnat. A když sem přijedete ve chvíli, kdy se zrovna trefíte do termínu některého z gastronomických festivalů, to je pak bonus navíc. Nicméně nádherné výhledy, výlety mezi vinicemi, túry po horách či kolem jezer činí zdejší bohatá a mimořádná kuchyně (více o kuchyni Trentina zde) ještě atraktivnějšími. Pokud tedy přemýšlíte, kde si prodloužit léto, Trentino má ty nejlepší předpoklady: vysoký počet slunečných dní a tedy slušnou garanci krásného počasí, množství turistických atrakcí a k tomu ta báječná kuchyně a víno!

Horské sýry s chutí pastvin a bylin rostoucích ve výškách

Tak třeba alpské sýry jsou fenomén, který nutně provází každou návštěvu Trentina. A charakteristickému sýru z údolí Val di Sole jménem Casolèt patří dokonce aktuální CheesFesti Val di Sole. Pokud s sebou mrsknete, ještě jej můžete stihnout, probíhá do 25. září. Jeho součástí jsou akce a setkání věnovaná kultuře horských pastvin a jejich gastronomické tradici. Návštěvníci si užijí s průvodcem i prohlídky horských chat a mlékáren, zemědělské veletrhy a slavnosti. Například Latte in Festa ve Val di Rabbi či ochutnávky a tematická menu, která nabízejí restaurace v údolí. V údolí Val di Fassa se zase oslavuje král trentinských sýrů Puzzone di Moena.

Trentinské horské sýry patří k vyhlášeným delikatesám. Foto: Carlo Baroni

Vesničky jako Moena, Soraga a Predazzo ožívají předposlední zářijový víkend novinkami i tradičními produkty sýrařů, samozřejmě za doprovodu vína a dalších lahůdek.

Vína šumivá i tichá a Festival TRENTODOC

Opět žhavý tip. Festival Trentodoc oslavuje 20.–22. září vinařské poklady Trentina. A s nimi i historické a kulturní dědictví hlavního města. Tři dny oslav, ochutnávek a sdílení zážitků s bublinkami Trentodoc jsou ideální příležitostí objevovat kouzlo tohoto překrásného šumivého vína.

Trentodoc se vyrábí výhradně z trentinských hroznů šampaňskou metodou. A sedmašedesát výrobců sdružených v Institutu Trento Doc se může pochlubit produkty vyhlášenými elegancí a rovnováhou mezi svěžestí a strukturou. Prostřednictvím řízených degustací, cooking shows, tématických menu… se v tom návštěvníci opět mohou utvrdit. A na vinicích a ve vinařstvích proniknout do tajů zrodu i jedinečnosti sektu Trentodoc. Nebudou chybět ani mistrovské degustace, lekce jógy na vinici, živá hudba či vzdělávací akce.

Město Trento se svými nádvořími, parky a historickými budovami tvoří dokonalou kulisu. Slavné Palazzo Roccabruna přivítá hosty, aby jim vyprávělo příběh vín Trentodoc spolu s trasami Cesty vína a chutí. A je jasné, nač se o prodlouženém víkendy zaměří bary, vinárny, restaurace.

Na koláči i ve skleničce: Slavnost jablek „POMARIA“

Říjen je v údolích Val di Non a Val di Sole obdobím sklizně jablek, kdy příroda nabízí své nejkrásnější, nejvoňavější a nejchutnější plody. Na počest její štědrosti pořádá spolek Strada della Mela e dei Sapori delle Valli di Non e di Sole již 20 let „Pomaria“, slavnost sklizně, která letos vychází na víkend 12. – 13. října.

Každý ročník oslavuje jablka v mnoha různých zpracováních a podobách. Je to festival ponořený do teplých barev podzimu, na kterém se návštěvníci mohou seznámit s celým údolím Val di Non, jeho uměním a historií. Po celý měsíc říjen také několik restaurací připravuje menu s jablky a horskými sýry snoubenými s víny od vinařů z Val di Non a s produkty zdejších palíren.

DOLO-VINI-MITI, „vertikální“ festival vína

Krása Dolomit v údolí Val di Fiemme a terasovitých vinic v údolí Valle di Cembra se 700 kilometry suchých kamenných zídek tvoří kulisu Dolo-Vini-Miti, vertikálního festivalu vína. Desetidenní program od pátku 11. do neděle 20. října umožní lépe poznat tato dvě území, jejich historii, ale především jejich současnou produkci. Mimochodem vína z údolí Cembra jsou označována za „vertikální“ kvůli strmému terénu, kde se pěstují.

Vína Trentina jsou skvělá v celé své škále: od bílých, přes rosé, po červená, tichá i šumivá… Foto: Pavel Vítek

Mistrovské kurzy, gurmánské výšlapy, aperitivy s výhledem, konference, tematické přehlídky a folkloristická putovní večeře mezi klenutými sklepy („caneve“) jsou jen některé ze zajímavých akcí, které tvoří program tohoto velkolepého festivalu.

Podzimní festival v Trentu

Festival Autumnus – „Plody země“ klade důraz na vynikající místní produkty a na to, jak je prezentovat a vylepšovat. Čtvrtý ročník začíná 10. října a potrvá do neděle 20. října. Vedle podrobných přednášek, workshopů, ochutnávek, cooking shows nabídne více než 200 akcí. A k tomu obrovskou škálu místních výrobků, které návštěvníky provedou zdejšími chutěmi a vůněmi.

To vše v ulicích, palácích a na náměstích historického centra Trenta. Novinkou čtvrtého ročníku je spolupráce s Fesitval dello Sport, díky níž se ve čtvrtek 10. října otevře trh Autumnus Market. Od Castello del Buonconsiglio, přes Piazza Mostra, Piazza Cesare Battisti, Palazzo Pretorio, Torre Civica až po Piazza del Duomo – na všech těchto jedinečných místech najdou příchozí mnoho atrakcí, které uspokojí i ty nejnáročnější labužníky.

„OTEVŘENÉ OLIVOVÉ MLÝNY“ u jezera Garda

Víkend ponořený do polostínu olivových hájů proběhne 2.-3. listopadu. Návštěvníci se naučí rozeznávat barvy a vůně jednotlivých druhů oliv a hlavně si dopřejí ochutnávku extra panenského olivového oleje vyrobeného v Gardě Trentino. Prohlídky s průvodcem a další zážitkové programy nabídne sedm místních lisoven. Akce je součástí série gastronomických festivalů v okolí jezera Garda.

V Arcu se navíc otevírá nová olivová stezka. Tříhodinová trasa začíná v centru města a prochází olivovými háji. Půjde o zážitkovou stezku s různými styčnými body, kde se lidé dozvědí ve třech jazycích vše o historii pěstování oliv v této oblasti.