Jiskrné a osvěžující. Pusťte “bublinky” do koktejlů

koktejl s broskvovým pyré
Dotyk léta: broskve a sekt = Bellini

Příjemně zchladí a nezpůsobí těžkou hlavu, šumivé koktejly, které vám prozáří babí léto. Nepotřebujete žádné složité ingredience ani barové vybavení. Stačí pár základních surovin, které máte možná už doma, a během pár minut si vykouzlíte dokonalý drink, který krásně zakončí den či zpříjemní chvíle na osluněné terase.

Sekty a perlivá vína měly vždy své nadšené příznivce a jejich obliba roste: osvěží v teplých dnech, dodají na jiskřivé eleganci okamžikům všedním i svátečním, navíc vynikají mimořádnou univerzálností. A také se snadno kombinují s dalšími ingrediencemi, což z nich činí ideální základ pro různé koktejly. Pro jejich přípravu můžete sáhnout i po českých a moravských vínech.

„Kvalitní perlivá vína a šumivá vína a sekty nevyrábějí jen zahraniční producenti, ale i češti vinaři,“ říká ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar. Právě perlivá vína výhradně z moravských a českých hroznů jsou nově na trhu pod jednotnou národní značkou „bublinky“. Jde o vína svěží, ovocitá a díky přírodní a ekologicky šetrné metodě sycení kvasným plynem se vyznačují jemným perlením a bohatým aroma. „Věříme, že díky nové značce jejich kvalitu objeví ještě více zákazníků,“ dodává Zbyněk Vičar.

Šumivé a perlivé: “Kdo” je “kdo” ?

Matou vás pojmy? Je to jednodušší, než se zdá! Rozdíl je v obsahu oxidu uhličitého. Šumivé víno, vzniká přirozeným kvašením, které vytváří jemné, trvalé bublinky. Fermentační proces může probíhat v lahvi nebo v nerezových tancích. Naopak perlivé víno, které má méně intenzivní bublinky i nižší obsah oxidu uhličitého, bývá častěji uměle syceno. „Bublinky v perlivých vínech vznikají buď krátkým kvašením, nebo umělým sycením, a proto rychleji mizí,“ vysvětluje ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar.

Ať už šumivé či perlivé, není nad to, vyzkoušet si “bublinky” nejen samotné, ale také v atraktivních kombinacích s dalšími ingrediencemi. Je na vás, zda je odlehčíte, nebo naopak drinku přidáte na grádech, jemné lechtání na patře budiž vám osvěžující odměnou. Nechte se inspirovat.

BROSKVOVÉ POHLAZENÍ

Bellini je dokonalým spojením svěžího letního ovoce a jemného šumivého vína. Tento koktejl je ideální pro všechny, kteří si rádi užívají sladké a lehké chutě. A připravit jej dokáže skutečně každý. Potřebovat budete 1 díl jemného pyré z broskví a 2 díly šumivého vína. Pak už jen pyré vložíte do sklenice na šampaňské a opatrně dolijete vínem. Jemně promícháte a je hotovo.

MÁTOVÉ OSVĚŽENÍ

Limeta, máta, bílý rum a samozřejmě “BUBLINKY”

Tenhle koktejl kombinuje klasické prvky mojita s jemnými bublinkami perlivého vína, což mu dodává velkou lehkost a svěžest, zároveň s rumem sílí. Takže opatrně, pije se totiž lehce, lehounce…. Připravte si 1 díl bílého rumu, 2 díly perlivého vína, 1/2 dílu šťávy z limetky, 2 lžičky cukru, 10 lístků máty a led. Ve vysoké sklenici rozmačkejte mátu s cukrem a limetkovou šťávou. Přidejte rum a led, dolijte perlivým vínem a promíchejte. Ozdobte plátkem limetky, lístkem máty a můžete rozjet párty.